Behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat

Pijn als gevolg van overbelasting of ongunstige gewoonten is vervelend. Daarom is het belangrijk om de basis van het probleem aan te pakken. Oefentherapeuten Mensendieck kijken verder dan de klacht en doen meer dan symptoombestrijding. Zij pakken samen met u de oorzaak aan.

Voor wie is oefentherapie Mensendieck geschikt?

Pijnklachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een ongunstige houding of door belastende bewegingen eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Door oefentherapie Mensendieck leert u zelf uw klachten te verhelpen en te voorkomen.
Oefentherapie Mensendieck is ook bedoeld voor risicogroepen. Hierbij gaat het om mensen met een verhoogde kans op problemen aan het bewegingsapparaat. Onder andere zwangere vrouwen, opgroeiende kinderen met houdingsafwijkingen, volwassenen die zware fysieke arbeid verrichten of vaak dezelfde bewegingen uitvoeren.

De behandeling

De eerste twee stappen in de behandeling zijn een intake gesprek en een onderzoek. De oefentherapeut gaat na waar uw klachten vandaan komen. Wat zijn uw dagelijkse bezigheden? Welke beweging of houding veroorzaakt pijn? Samen kijkt u via spiegels naar uw houdingen en bewegingen. De oefentherapeut Mensendieck geeft hierbij inzicht in de relatie tussen de manier waarop u beweegt en uw klachten.
De volgende stap is oefenen. Door middel van oefeningen wordt u zich bewust van uw houding en uw manier van bewegen en u leert hier veranderingen in aan te brengen. Daarnaast krijgt u oefeningen om de pijn te verminderen, te ontspannen en om bepaalde spieren te versterken. Deze oefeningen zijn toegespitst op uw persoonlijke (werk)situatie.

Het voorkomen van terugkerende klachten

De kracht van oefentherapie Mensendieck is dat u herhaling van klachten leert voorkomen. Samen met de oefentherapeut heeft u uw houdings- en bewegingsgewoonten vastgesteld. U weet wat belastende momenten zijn en hoe u pijnklachten kunt verminderen en voorkomen.